Sari la conținut

Transport Persoane Romania Graz

Transport Persoane Romania – Austria, destinatia Graz

Graz cu o populație de 269.994 locuitori (an 2014), este al doilea oraș ca mărime din Austria și totodată capitala provinciei Steiermark (Stiria). Orașul este situat pe râul Mur, în sud-estul Austriei.
Graz s-a format probabil în secolul al XII-lea, fiind construit în jurul Schlossberg-ului. Numele derivă din slovenul grad, care înseamnă castel.
Centrul vechi istoric din Graz este înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Actorul Arnold Schwarzenegger s-a născut lângă Graz, în satul Thal.
În 2003 Graz a fost declarat „Capitală Culturală a Europei„.
sursa Wikipedia

Obiective Turistice Graz

Când am ajuns lângă Graz, am făcut prima oprire în zona suburbană numită Mariatrost, la intrarea estică a orașului. M-am oprit în vârful dealului Purberg, am parcat mașina și am trecut pe lângă un restaurant mare chiar în fața marii bazilici Mariatrost.

Mariatrost Basilica 

A fost construită în stil baroc între 1714 și 1724. Două turnuri înalte de 61 m sprijină biserica, iar cupola din capătul estic al clădirii și poate fi văzută de la mare distanță. La partea din față a bisericii se ajunge printr-un set de scări numite Treptele Angelusului. Deosebit de frumoase sunt frescele de pe tavan, din interiorul bisericii.

Astăzi, Bazilica Mariatrost este a doua cea mai importantă biserică de pelerinaj din provincia austriacă Stiria (după Mariazell), deci ar trebui să o vizitezi dacă faci o excursie în Graz.


Centrul orașului Graz

După vizita la Bazilica Mariatrost, mi-am continuat frumoasa excursie în Graz conducând spre centrul orașului, apoi am lăsat mașina în parcarea subterană de lângă Opera din Graz. Dacă vizitezi capitala Stiriei, reține că o parcare cu prețuri accesibile este greu de găsit în centrul orașului Graz.

După ce am părăsit parcarea, prima mea oprire a fost Opera din Graz, o clădireă neobarocă deschisă în 1899, parțial distrusă de un atac aerian în Al II-lea Război Mondial. La câțiva pași mai spre vest, am intrat pe Herrengasse, faimoasa stradă comercială din Graz, unde m-am trezit înconjurată de zeci de magazine de lux și restaurante cu terase în aer liber.

Există două obiective turistice principale în partea de vest a străzii Herrengasse pe care nu ar trebui să le ratezi dacă pleci într-o excursie în Graz:

  • Landeszeughaus (Armurăria), un muzeu militar cu aproape 32.000 de exponate, inclusiv hamuri, căști, arme, puști și pistoale;
  • Landhaus, sediul guvernului provincial din Stiria. Una dintre cele mai frumoase clădiri renascentiste din Europa Centrală, acest palat a fost proiectat în prima jumătate a secolului al XVI-lea în conformitate cu stilul renumitului arhitect Domenico dell’Allio. Curtea cu arcade cu trei etaje este o adevărată bijuterie arhitecturală. La capătul sudic al pieței vizitatorii se pot relaxa în restaurantul istoric Landhauskeller, care are o terasă elegantă în curte.

Pe cealaltă parte a Herrengasse se află Gemaltes Haus, cunoscută și sub numele de Herzogshof (Casa Decorată/ Proprietatea Ducilor). Această frumoasă clădire are fresce baroce produse de Johann Mayer în 1742, reprezentând zeii mitologiei romano-grecești. Oprește-te pentru o poză când faci o excursie în Graz.

primaria orasului graz austria

Mergând spre nord de aici, am ajuns la Grazer Hauptplatz. Acest mare pătrat triunghiular este înconjurat pe două laturi de case impunătoare cu cinci și șase etaje, pictate în culori baroce vii, cum ar fi somon, ocru, cărămiziu. Multe dintre ele au și ornamentații elaborate ale fațadelor.

În partea de sud a acestei magnifice piețe publice, am găsit Rathaus, primăria extraordinară din secolul al XIX-lea. Chiar în fața ei, se află Erzherzog-Johann-Brunnen (Fântâna Arhiducelui Johann), flancată de mai multe standuri care vând cârnați tradiționali austrieci, cartofi prăjiți, flori și reviste. Dacă mergi într-o excursie în Graz toamna, aici vei găsi castane prăjite.

În partea de nord-est a Grazer Hauptplatz, poți vedea cel mai faimos obiectiv turistic din Graz: Schlossberg, o stâncă din mijlocul orașului care odinioară adăpostea o impresionantă cetate medievală. Majoritatea fortificațiilor au fost demolate de forțele lui Napoleon în 1809, dar oamenii din Graz au plătit o taxă substanțială pentru a-și menține cel mai prețuit punct de reper: Grazer Uhrturm (Turnul cu Ceas), un turn cu patru ceasuri enorme, a căror limbă mică este mai lungă decât minutarul (limba mare, în mod normal).

M-am îndreptat spre nord prin această zonă turistică de-a lungul celebrului Sackstrasse și am intrat într-un restaurant cu adevărat istoric: Krebsenkeller. Acest restaurant este deschis din 1538 și am găsit curtea interioară plină de mâncăruri alese, ideale pentru un prânz copios când ești într-o excursie în Graz.

Peste drum se află renumitul Hotel Palais Erzherzog Johann, al cărui restaurant este deschis din 1852. La doar câțiva pași mai spre nord, am intrat într-o altă clădire istorică a cărei curte era împodobită cu o sculptură metalică.

murinsel insula mur din graz austria

La câțiva metri distanță se află așa-numita Schlossbergplatz, o piață înconjurată de numeroase case burgheze și restaurante vechi cu scări spre Schlossberg. Dar am traversat drumul și m-am îndreptat spre sud de-a lungul râului Mur până la una dintre cele mai futuriste atracții din Graz: Murinsel (Insula Mur).

Murinsel a fost construită în 2003, când Graz era Capitala Culturală Europeană. Artistul din New York, Vito Acconci, a planificat această insulă artificială care separă laturile de est și de vest ale Murului. Creată să semene cu o scoică de mare, insula oferă vizitatorilor un amfiteatru, un bar și un loc de joacă pentru copii. Dacă pleci în excursie în Graz cu familia, îți recomand un popas aici.


priveliste schlossberg in excursie in graz austria

Orașul văzut de pe Schlossberg

Dacă tot am ajuns în excurie în Graz, am dorit să vizitez cel mai faimos obiectiv turistic din zonă: Schlossberg (Dealul Castelului). Am mers cu funicularul Schlossbergbahn, care face parte din sistemul de transport public din Graz.

Primul funicular cu abur a fost deschis în noiembrie 1894 și a rămas în uz până în 1960. În urma restaurării ample și reabilitării pistelor abrupte, funicularul a început să funcționeze din nou în 1961, până când și-a închis ușile în februarie 2004. A treia generație a acestui funicular s-a lansat la începutul anului 2004 și a costat aproximativ €2,5 milioane. Noua generație de vagoane este mai compactă și are acoperișuri și geamuri complet închise din sticlă, oferind o vedere clară asupra orașului Graz pe măsură ce urci pe munte.

În vreo două minute ajungi de la stația de bază la stația de vârf, la o altitudine de 123 de metri. Un bilet dus-întors cu funicularul Schlossberg costă €2,50, deci Schlossbergbahn este o modalitate accesibilă și interesantă de a ajunge în vârful celebrului deal când faci o excursie în Graz.

clopotnita din graz austria

La sfârșitul plimbării cu funicularul, am ieșit pe terasa în aer liber a unui restaurant care are o vedere fantastică asupra orașului Graz și a munților din jur. La câțiva pași am văzut Glockenturm (Clopotnița), o clădire istorică din 1588 care încă găzduiește un clopot numit Liesl cu o greutate de 4.200 kg.

Schlossberg a fost un castel medieval ridicat în anii 1500 (de unde și numele de Dealul Castelului) care a fost demolat în 1809, la ordinul lui Napoleon. Doar Clopotnița și Grazer Uhrturm au fost lăsate în picioare din cetate. Asta doar pentru că localnicii au plătit o mită substanțială trupelor franceze pentru a își păstra aceste clădiri prețioase.

Glockenturm sau Grazer Uhrturm în sine, cunoscut de departe ca simbolul orașului Graz, este una dintre cele mai vechi clădiri din oraș. Se crede că fundația turnului datează din secolul al XIII-lea și era deja înregistrată în scrierile istorice în 1265. Prezența sa actuală datează din 1560.

Inițial, turnul avea o singură limbă de ceas foarte mare, pe fiecare latură. Minutarele care au fost construite mai târziu trebuiau să fie mai mici, astfel încât oamenii să poată discerne ora corectă. Glockenturm a fost, de asemenea, folosit ca ceas cu alarmă de incendiu, drept clopot al păcătoșilor nefericiți executați, dar și drept clopot care a proclamat orele de închidere pentru restaurantele din apropiere.

Chiar sub Grazer Uhrturm există o mică grădină înconjurată de flori, care oferă o priveliște frumoasă asupra orașului și a pieței sale principale. Desigur că m-am oprit și acolo când am fost în excursie în Graz!

tun la stallbastei pe schlossberg in graz

Mergând la sud de Glockenturm am ajuns la Stallbastei (Bastionul Stabil), o cetate cu ziduri înalte de 20 de metri și grosimi de 6 metri, a cărei construcție a început în 1544. Și astăzi mai poți vedea tunurile care împodobesc bastionul plus o priveliște frumoasă a orașului pe fața deschisă a cetății.

Chiar sub bastion se află Trkenbrunnen (Peștera Turcească), o fântână adâncă de 94 de metri care se alimentează din apele subterane ale râului Mur. Scopul său era de a furniza apă chiar și în perioade îndelungate de asediu.

După ce am văzut toate acestea cand am mers în excursie în Graz, am început să cobor din Schlossberg pe serpentine și m-am oprit la intrarea în Schlossbergstollen (Tunelul Schlossberg). Aceasta face parte din sistemul de tuneluri care a fost construit în munți și folosit ca adăposturi în timpul atacurilor aeriene din Al II-lea Război Mondial. Astăzi poți ajunge la baza muntelui prin acest tunel.


Alte atracții turistice în Graz

Când am ieșit din Schlossbergstollen, am intrat în Piața Karmeliterplatz, la baza dealului. De acolo, am făcut stânga pe o stradă numită Hofgasse și m-am oprit la o clădire foarte ciudată: Hofbäckerei Edegger-Tax. Uimitorul portal din lemn sculptat din 1896 îl deosebește de casele din jur. Edegger-Tax este de fapt o brutărie care datează din 1569 și este cea mai veche din Graz. La sfârșitul anilor 1800, Edegger-Tax a devenit brutăria oficială imperială.

Plimbarea mea a continuat până în Piața Libertății, unde se află Teatrul Graz. Peste drum de teatrul Schauspielhaus se află Grazer Dom, o catedrală care datează din 1438. Partea de sud a acestei biserici gotice târzii este decorată cu o pictură a celor trei peste: ciuma neagră, răsboiul și lăcustele. Stemele imperiale austriece, precum și cele din Stiria și Portugalia, indică legături aristocratice istorice.

Chiar lângă catedrală se află Mausoleul Împăratului Austriac Francisc Ferdinand al II-lea, una dintre cele mai semnificative clădiri din manierism și din Austria barocului timpuriu. Proiectată la sfârșitul anilor 1600, este ultimul loc de odihnă al lui Francisc Ferdinand, precum și al altor regi habsburgici.

Mi-am continuat drumul pe Brgergasse și am cotit pe strâmta stradă laterală Abraham a Santa Clara. Aceasta m-a condus la Glockenspielplatz (Piața Carillon). Piața este numită astfel după carillonul din 1905, care încântă spectatorii de trei ori pe zi la 11:00, 15:00 și 18:00. Sunetul celor 24 de clopote este însoțit de dansul mecanic al unui cuplu sculptat în lemn și îmbrăcat în haine tradiționale din Stiria.

Întreaga regiune face parte din așa-numitul Bermuda-Dreieck (Triunghiul Bermudelor), cel mai popular district de divertisment din Graz, situat în jurul Mehlplatz, Prokopigasse și Frberplatz. Zeci de restaurante, majoritatea cu terase în aer liber, atrag lumea să se bucure de mâncare și distracție cât sunt în excursie în Graz.

Prin unul dintre pasajele înguste, am ajuns înapoi la Grazer Hauptplatz. Urmând o altă alee mică, plină de baruri, restaurante și mici magazine, am ajuns în partea din spate a Franziskanerkirche (Biserica Franciscană). Partea din față a bisericii oferă o priveliște uimitoare asupra râului Mur de lângă Kunsthaus (Muzeul de Artă Modernă din Graz), care a fost finalizat în 2003 și seamănă cu o navă circulară. Iar cam acolo a luat sfârșit minunata mea excursie în Graz.

Întregul oraș este plin de baruri și restaurante, iar toate piețele și străzile laterale sunt pline de Schanigarten (terase în aer liber) care te invită să iei un loc și să te relaxezi în timp ce savurezi mâncăruri și băuturi delicioase din Austria.

sursa The Travel Bunny

Fie ca doresti sa calatoresti in Graz pentru munca, sau ca turist, serviciul de Transport Persoane realizat cu microbuze 8+1 curate, ingrijite, conduse de soferi profesionisti iti sta la dispozitie in fiecare zi.
Cu plecari din toata Romania pana la adresa din Austria in conditii maxime de siguranta si confort.